Vad ska vi äta?

Mat är viktigt för mig, inte bara själva ätandet i sig utan även att jag får i mig nyttig och allsidig kost från bra råvaror. Det jag däremot inte vill är att lägga ner så mycket energi som jag nu gör på just mat. Det är jobbigt. Jag vet att det här inte riktigt går ihop och kanske borde maten få ta mycket tid men de flesta av oss är ju inte hemmafruar/män med hela dagar att stå och göra långkok. Jag tror att det här kan vara ett av det vanligaste skälet till att vi suckar i vår vardag. Hemma hos oss har vi i alla fall gjort några förändringar som underlättar det hela.

1 Vi lagar oftare och oftare två rätter när vi ändå håller på, på så vis slipper man laga dagen därpå.

2 Vi har alltid färdiga styckfrysta hemmarullade köttbullar i frysen som man kan plocka fram till en helglunch, en matlåda eller till en middag efter sen träning. Ett par gånger i månaden kör vi rullfest. Kanske tar vi ett glas vin under tiden. Förresten hade jag alltid ägg i mina köttbullar förut, nu har jag efter tips från min lilla mamma en skvätt vispgrädde istället och det blir så mycket bättre. Inga studsbollar mer.

3 Vi har köpt två självhäftande ark och satt upp på insidan av skafferidörren, på det ena skriver vi veckomatsedel, på den andra varor som tagit slut. På så sätt behöver vi (läs jag) inte hålla allt i huvudet och tänka så att det blir kortslutning. Hur jämställda vi än tycker att vi är var det ändå jag som automatiskt stod för just de där planeringsbitarna innan det brann i min hjärna. Not anymore though. Den här fiffiga självhäftande idén gör också att vi inte behöver ha fula lappar uppsatta med magnet på kylskåpsdörren. Hatar det. Det stör min estetiska frid.

4 Jag skalar ett gäng morötter ett par gånger i veckan, skvätter på dem lite vatten och förvarar dem i kylen. Perfekt att rycka med sig till jobbmellanmål eller knapra på när blodsockret är lågt innan middag. Det gör också att jag inte behöver äta en bautaportion mat. Är mycket nöjd över denna enkla insats.

I övrigt har vi dragit ner på det röda köttet, för att jag är helt säker på att för mycket av det ger cancer och för att man känner att kroppen har det jobbigt när den ska smälta det. Vi har till exempel börjat göra quornfärssås och lasagne på quornfärs. Lika gott om inte godare. Vi har också bytt ut en del varor mot ekologiska. Det här med gift i bananer har väl ingen missat men vi köper dessutom utan undantag ekologisk potatis, morötter, kött och mjölk. Nästa steg är att byta ut kaffet och övriga mejeriprodukter. Godare och bättre och giftfritt och allt.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Vad ska vi äta?

 1. tove skriver:

  Låter toppen hejja rutiner!!! Tänk bara på att vad det gäller soja/quorn (om du inte hittar ekologisk) så är den alltid GMO o det är bra mycket farligare o mer cancerogent än rött kött. Soja är genmodifierat att tåla hur mycket Round Up/besprutning som helst. Dessutom skövlas regnskogen där sojan istället odlas. Det går att hitta ekologiska sojaprodukter men det är knepigare. Testa Gryningen på Folkungagatan tex. Kraaaaaaam

  • akiiami skriver:

   Ere saaaaaaant! Men va i… Jag som va så nöjd med våra nya vanor. Men i köttet är det väl inte bara att det t ex är processat som ger cancer utan det faktum att det är svårt för tarmen att bryta ner?

   • tove skriver:

    Ta’t lugnt! Viktigt steg du tagit m rutinerna! Va glad o stolt för det! Behöver finslipas lite bara ;^) Äter du ekologiskt rött kött ett par ggr veckan o inte vråläter utan blandar upp med grönsaker i gryta, lasagne el liten del kött på tallriken jämfört med grönsaker o kolhydrater el liknande så tror jag att det är det bästa. Sojan är, förutom det jag sa innan inflammatorisk o är lätt att bli allergisk mot. Jag har i princip slutat äta soja helt. Bara till sushi numera. Bra protein har du ju i bönor o ärtor om du vill äta mera grönt. Jag kör eko hampaprotein i mina smoothies o det är grymt! Kraaam

 2. Sommarkatten skriver:

  Känner ni ingen som jagar älg? Nog för att det är rött kött, men sååå mycket godare än nöt och köper man en del av en älg direkt från jaktlaget så borde d väl va ekologiskt…? Man får ju t o m mala köttfärsen själv ibland. 😉

  • akiiami skriver:

   Sant Sommarkatten! Bra tips! Dåligt med jägare här i Vasastan men vi får leta reda på någon som känner någon. Håller med om att det är mycket godare!

   • Sommarkatten skriver:

    Krönikan i vår stads tidning handlade just om sånt idag. Man måste tydligen byta ut mattorna också 🙂

 3. akiiami skriver:

  Tack för tips tove!

 4. akiiami skriver:

  Mattorna Sommarkatten?

  • Sommarkatten skriver:

   Tänkte länka artikeln men hittar den inte.. men det var nåt om att mattor var behandlade med nåt så dom var giftiga.. Hittar inte tidningen heller, lär va nån som ”läst” den lite hårdhänt så den är kastad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s