Enough is enough

Jag jobbar som lärare. Jag undervisar i svenska och engelska. Mest engelska. Det upptar 30 % av min arbetsvecka.  Vid sidan av det dokumenterar jag för det har Skolverket och Jan Björklund och ledningen bestämt. Det upptar 20 % av min arbetsvecka. Möten upptar 10 % av min tid. Resten av tiden, det vill säga 40 %, tar jag hand om ungdomar. Varje dag. Från 8 till 16. Är förutom deras lärare också en modersgestalt samt deras samtalspartner och vän. I några enskilda fall det enda riktiga stöd de har i livet.

Ungefär hälften av mina elever har någon form av koncentrationssvårigheter. ADHD. DAMP om än i väldigt sällsynta fall. Visste ni vad DAMP är förresten? Det är ADHD+motoriska svårigheter, alltså lite lätt klumpighet. Många vet inte det. Missbrukar ordet. ADD är också vanligt. Det är ADHD minus H:et som står för hyperactivity. Koncentrationssvårigheter i det tysta. Upptäcks inte lika lätt eftersom det inte innebär utåtagerande beteende. Upptäcks därför senare än ADHD. Drabbar ofta flickor. Andra har en språkstörning. Några en beteendestörning. Aggressionsproblematik. Ett par har Aspergers syndrom. Någon är inskriven i särskolan. 

Sedan har vi de som inte får frukost hemma, ibland inte middag heller. De som måste vara föräldrar åt sina föräldrar. De som måste gnugga rent sina kläder för hand med tvål. De är inte många tack och lov men de finns. Här och var. I lördags tog någon tabletter och blandade med alkohol. En annan känner sig sämst i hela världen. En tredje funderar över varför hans pappa inte vill träffa honom oftare. Mitt i deras vardag finns jag. Försöker stötta. Lindra. Lyssna. Tycka om. Det sista behöver jag inte anstränga mig för att göra. Det kommer naturligt. Och den kärlek jag får tillbaka. Genuin. Ofantlig. Ovärderlig fast värt allt.

För att klara det här jobbet och göra det bra behöver man förutsättningar i form av tid och resurser. Idag fick jag nog. Packade ihop mina saker och gick hem redan klockan 10. Efter ett löfte om resurser som plötsligt inte fanns. Efter en lapp på mitt skrivbord om att jag måste vikariera i andra klasser fast jag har fullt upp med mina egna fyra. Efter en annan lapp om att jag måste söka upp chefen för ett möte om att det fattas 90 minuters undervisnignstid av mina 1100 på schemat. Efter att ha insett att jag inte skulle hinna äta lunch.

Man kommer till en punkt där man känner att det är nog. Den punkten kom idag. Punkt.

Jag vill trots ovanstående rader poängtera att jag inte skulle kunna tänka mig ett annat jobb. Att vara lärare är det absolut bästa jobb som finns. Jag är dessutom bra på det. Så låt mig då göra mitt jobb snälla chefen och ledningen och organisationen och Stockholms stad och Skolverket och Jan Björklund. Okej?

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Enough is enough

 1. Björn skriver:

  Vet inte vad jag ska skriva…. Känner med dej och håller med. Jag vet också att du är en av de bästa lärarna i Sverige och då har jag haft förmånen att ha sett en hel del

  • akiiami skriver:

   Älskade Björn. Det var fan i mig en av de finaste komplimanger jag någonsin fått. Nu är det jag som inte vet vad jag ska skriva, annat än att jag är rörd.

 2. Gerald skriver:

  Funny, The reason, I speak well (well enough to have fooled a US Customs Official when I was barely old enough to drink alcohol and well enough to where People I speak with think I am a native English speaker) is due in large part to my mother who started teaching me English when I was four (though we spoke Norwegian or Swedish at home) but another big reason is that I had a BIG crush on my English teacher. She wore red lipstick and matching nail polish. She had the face of an angel a figure to kill for. Yup, I was smitten and I paid attention. To this day I have better grammar and vocabulary than any of my work mates.

  In my opinion, teachers are underpaid and under appreciated… Especially English teachers. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s