BTW var det OCD

Jag har skrivit en del om Asperger. Skojat om det. Överdrivit. Jag vill poängtera några saker.

Aspergers syndrom ser ut på många olika sätt. Det finns ingen svårighet som alla med Asperger har. Några saker som däremot brukar vara vanligt är svårigheter att läsa av andra samt känna till och behärska sociala koder. Vad man gör och inte gör tillsammans med andra. Vad man säger och vad man behåller för sig själv. Stuff like that. Relationer blir alltså lite tricky. Inte bara kärleksrelationer utan alla relationer. Många har också svårt att förstå ironi samt underliggande betydelser. Tala klarspråk är alltså populärt. Inte antyda. Inte hinta eller tro att andra är tankeläsare. Killar skulle säkert önska att de hade en Aspisbrud ibland. Liksom enklare. Slippa gissa. Mindre barn kan bli rädda på riktigt om man säger att man ska kasta ett öga på texten. Innan de lärt sig dessa uttryck. Vidare kan ögonkontakt vara jobbigt och kroppsspråk te sig avvikande men det måste absolut inte vara så. Många har svårt med empati. Fixering vid specialintressen kan förekomma men inte alltid. Vikten av struktur och rutiner samt svårigheter att ändra på dessa är vanligt. Man kan också ha ett stort behov av att veta vad som komma skall. Inga sudden surprises av typen ”Kidnappning till Kenya à la wanna marry me?” Å andra sidan skulle vissa säkert klara det galant.

Rätt ska vara rätt. Så att ingen hamnar i bloggen och tar allt jag skriver på fullaste allvar.

Foxy rävster skriver att jag har en OCD-kyl och så är det såklart. Hade det varit en Aspiskyl hade jag med stor sannolikhet inte testat nya produkter varje månad. Till exempel. Foxy rävster kan sina diagnoser. OCD. Det är skrämmande det. Roligare att skriva Asperger. Lättare att skämta om. För det vet jag ju att jag inte har.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till BTW var det OCD

  1. Foxy rävster skriver:

    Jag tycker gott man kan skämta om svårigheter/svagheter/egenheter man har. Det är ju ändå en glidande skala – inte en dikotomi. Om jag hade mer tid skulle jag helhjärtat odla min tvångsmässighet! Eller samvetsgrannhet och ordningssinne som jag föredrar att kalla det! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s