Döden knackar på

Den fine men triste mannen är på anställningsintervju i en stad som ännu inte hunnit bli hans. Inga-Britt packar upp vita tallrikar med blå blommor i de slitna men rentorkade köksskåpen och muttrar lite över det bristfälliga ljusinsläppet i deras nya lägenhet. En lägenhet som de tackat ja till utan att se den mer än på bild.

– Man kan ju inte åka fyrtio mil för att titta på en lägenhet, sa den fine men triste mannen några veckor tidigare och för en gångs skull fick inte Inga-Britt sin vilja igenom. Men valt stad, det hade hon.

Telefonen ringer i hallen. Den står på golvet bland en massa flyttkartonger och Inga-Britt får sicksacka sig fram. När hon lägger på har hennes ansikte antagit en vit nyans och hon kan inte tänka en enda klar tanke.

När hon hör nyckeln i låset rusar hon ut i hallen för att… Jag vet inte varför. För att finnas nära. Så nära hon kan. När den fine men triste mannen öppnar dörren ser hon omedelbart på hans ansiktsuttryck att han har fått jobbet. I ena handen håller han en nyckelknippa. I den andra en påse med fikabröd. För att fira det nya jobbet.

Inga-Britt tar honom i handen, leder in honom i vardagsrummet och ber honom sätta sig i soffan. Han vet redan i hallen att något är fel. Väldigt fel. Inga-Britt tar ett djupt andetag och säger det näst jobbigaste hon sagt till den fine men triste mannen i hela sitt liv.

– Din mamma är död. Hon har dött i en bilolycka.

Den fine men triste mannen är tyst. Han är tyst i en evighet. Inga tårar. Ingen reaktion. Bara tystnad. Efter en tystnad som aldrig vill ta slut reser han sig upp och går ut i hallen.

– Jag måste ringa pappa, säger han.

I påsen ligger två wienerbröd kvar som ingen någonsin ska äta upp.

Den där döden, den knackar på fast man hängt upp ”Var god stör ej”-skylten. Oförskämt så det förslår. För Inga-Britt var det här dagen då hon var tvungen att bli vuxen på riktigt. För den fine men triste mannen blev livet sig aldrig mer riktigt likt.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s